ÖT+KETTŐ KŐSZEG: kiállítás Borostyánkőn

Egészen június 25-ig látható az a vendégkiállítás a Felsenmuseum Bernstein kristálytermében, amelyet a Kőszegi Művészeti Egyesület hét alkotójának anyagaiból nyitottak meg csütörtökön, május 16-án. Ezúttal festők, üvegművesek, valamint egy keramikus illetve egy fotós művei kerültek a különleges kiállítótérbe.

www.ORF.at

https://volksgruppen.orf.at/magyarok/stories/3257715/

Belépve a kiállítótérbe elsőre talán meglepő élményt nyújtanak a Felsenmuseum kiállításának anyagai, amelyek reflektorfényben megvilágított kristályok. Majd lassan hozzászoktatva a szemünket a káprázatos látványhoz, képesek vagyunk elkülöníteni ezeket a festményektől, fotóktól illetve kerámiáktól, amelyek a 2005-ben alakult Kőszegi Művészeti Egyesület alkotói jóvoltából érkeztek Bernstein/Borostyánkőre. A színes kiállítási tárgyak különleges megvilágítása egyedi fényforrásokat hoz létre, amelyek így szó szerint káprázatos hangulatot biztosítanak a magyar művészek munkáinak is.

Az ÖT + KETTŐ KŐSZEG anyaga kezdetben csak öt művész alkotásaiból állt össze. Ők azok ugyanis, akik egy közös iskola növendékei voltak Budapesten – bár nem egy időben – avat be Széplakiné Tamási Gabriella üvegművész, aki egyben a tárlat megbízott kurátora is volt (Lőrincz Zoltán művészettörténész, az egyesület elnöke betegség miatt nem vehetett részt a megnyitón).

A Kőszegi Életműdíjjal kitüntetett Németh János festőművész, Tóvölgyi Katalin keramikus iparművész, Szilágyi András üvegtervező iparművész, festőművész, Turcsán Miklós festőművész, valamint Széplakiné Tamási Gabriella üvegtervező iparművész alkotásai később Széplaki Balázs üvegművész valamint Ohr Tibor fotóművész munkáival bővültek ki.

A borostyánkői kiállítás annak köszönhetően jöhetett létre, hogy a Dél-Burgenlandban szintén 2005-ben alapított „kukma“ (Kunst und Kulturverein Markt Allhau) a Felsenmueum üzemeltetőitől a Potsch-családtól kapott egy meghívást, hogy ez év májusától decemberig kiállításokat tartson itt. A „kukma“ elnöke pedig ugyanaz a Gerhard Krutzler, aki egyben a Kőszegi Művészeti Egyesület alelnöke. Így rögtön az első kiállítási lehetőséget átadták a magyar művészeknek.

A két egyesület között a kezdetektől fennáll a jó kapcsolat, amiben a nyelvi különbség sem lehet akadály. Így a mostani megnyitó is kétnyelvű volt Bernsteinben: a nagyszámú érdeklődő közönség előtt németül és magyarul is bemutatták a kiállító művészeket. Az sem meglepő, hogy a megnyitón magyar és osztrák vendégek is ott voltak, ahogy megtisztelte jelenlétével az eseményt a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület elnöke, Frauer Ludwig is.

A kiállításról készült összefoglalót és a művészekkel készült beszélgetéseket május 26-án, a 19.04 órakor kezdődő „Magyar Magazin“ című műsorunkban hallgathatják meg a Radio Burgenland adásán.

Bányi Kriszta, volksgruppen.ORF.at

Linkek:

Bővebb információ?

LÉPJEN KAPCSOLATBA VELEM AZ ALÁBBI ELÉRHETŐSÉGEK EGYIKÉN

Árajánlatot szeretne vagy kérdése van?
Töltse ki az űrlapot és 48 órán belül felveszem Önnel a kapcsolatot. Vagy hívjon az alábbi telefonszámon.

ohrtibor.hu fotózás                      

E-mail: info@ohrtibor.hu

© Copyright Ohr Tibor - A képek szerzői jogvédelem alatt állnak, újrafelhasználásuk tilos.